Yazlık: Şehirlinin Kolonisi

SALT Beyoğlu
2014
İş kapsamı:
Sergi tasarımı ve grafik tasarım
İşveren:
SALT
Alan:
1400 m2

 

Proje Detayı

Sergiden Alıntı:

Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki geçici şehirli evleri ile bu evler çevresinde oluşan hayatın günlük dilde bir adı var: Yazlık. Yılda taş çatlasa üç ay kullanımda olan bu ortam, 1980’lerden itibaren Türkiye’nin orta hâlli aileleri arasında bir tatil biçimi olarak modalaştı. Popüler kıyı beldeleri o günden bugüne suyu, yolu, telefonu, bakkalı eksik bir taşradan tam teşkilatlı bir garip şehir uzantısına dönüştü. Yazlıklarını kış evinin çıkma eşyasıyla donatanlar, günü geldi içeride ne mümkünse yıkıp yenisini yaptı: Odalar büyüdü, mutfaklar açıldı, verandalar bahçeyi kapladı. Sahilin altın kumu inşaat kumuyla devşirildikçe evler el değiştirdi, siteler başkalaştı.

İlk yirmi yılını bir yazlığa verenler, ikinci yirmi yılları için bozulan kasabalardan kahvehaneleri henüz zincirleşmemiş kıyılara göç etti. Yazlar geçip giderken, geriye her boşluğu yeni bir lüks rezidansa meyilli dev bir belde kaldı.

YAZLIK: Şehirlinin Kolonisi söz konusu yazlık olgusunu kültüre has bir dönem icadı olarak inceler; coğrafi ve toplumsal etkileri bakımından tarihsel bir arka plana oturtur.

Sergi ve Grafik tasarım:
Cem Kozar, Işıl Ünal
Yardımcılar:
Ilgın Külekçi, Gizem Fidan, Gamze Özcan
Mimari Maket:
Ömer Talha Yağcı, Dilan Çelik
Teşekkürler;
Vasıf Kortun, Meriç Öner, Ece Üstün, Alper Kurbak, Sani Karamustafa ve ekibi, Dilşad Aladağ, Ege Kökel